preskoči na sadržaj

Osnovna škola Brezovica

Login

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Haiku Lokve
Autor: MARINA UVALIĆ, 10. 10. 2016.

Prošle školske godine učenici 2. i 4. razreda PŠ Demerje pisali su haiku-poeziju. Svojim znanjem o haiku poeziji uvelike nam je pomogla učiteljica Hrvatskog jezika u mirovini, gđa Mira Rajter. Pisali smo neumorno te naše radove slali na razne natječaje.

Učenica prošlogodišnjeg 4. razreda, Anđela Ćosić, (sadašnji 5. f) svojom je haiku pjesmom na temu „Jutro“ osvojila nagradu na međunarodnom natjecanju koji je organizirala japanska aviokompanija JAL. Dodjela nagrada i domjenak održavao se u Zagrebu, 13. svibnja 2016. u Japanskom veleposlanstvu. Evo njezine nagrađene haiku pjesme:

 

Gole grane-

Živahne kapljice

Obojene nebom.

(Anđela Ćosić)

 

Učenica Majda Vidaković osvojila je s haiku-pjesmom na temu „Jezero“ treću nagradu u Gorskom kotaru, u mjestu Lokve. Majda također ove godine polazi 5. f razred.

Na natječaju u skupini odraslih sudjelovala je i naša učiteljica u mirovini, gđa Mira Rajter sa svojim pjesmama na temu „Žaba“.

Dodjela nagrada i promocija zbornika haiku radova „Dođi, o dođi na moje jezero“ održala se u park-šumi Golubinjak 17. rujna 2016. godine u Lokvama pokraj Delnica.

Na dodjelu nagrada zajedno s učenicom Majdom Vidaković pošla je i njezina majka, naša učiteljica Hrvatskog jezika u mirovini, gđa Mira Rajter te ja kao Majdina mentorica.

Ljubazni domaćini u živopisnom mjestu Lokve odveli su nas, zajedno s ostalim haiku-pjesnicima, u obilazak impresivne špilje Lokvarke, najdublje špilje u Republici Hrvatskoj.

Kasnije smo razgledali mjesto Lokve i upoznali se sa znamenitostima naselja Lokava tijekom obilaska Kuće prirode „ Kotač “. Ljubazni domaćini organizirali su i vožnju na splavi po jezeru Lokve, a nakon toga u park-šumi Golubinjak upriličena je dodjela nagrada te promocija haiku-zbornika.

Ukupno je na natječaj pristiglo 836 radova 287 autora. Od ukupnog broja autora, 157 su učenici osnovnih škola koji su kroz dvije zadane teme progovorili u 277 radova, a dolaze iz 22 osnovne škole naše domovine.

Stoga  je Majdina nagrada veliki uspjeh. Evo njezine nagrađene pjesme:

Tema: Jezero

Djeca pišu

Haiku uz jezero,

Okolo tišina….

(Majda Vidaković)

   

Majda prima nagradu i čita svoju pjesmu.               Majda, njezina majka i ja.

 Ponosno mogu istaknuti da su u zborniku objavljeni i radovi učenika iz PŠ Demerje - Josipe Pejazić, Marte Bijeljić, Ree Ivanović te Ivana Viljama Padovana - svi su oni sadašnji učenici 5. f razreda.

Ali, najviše sam ponosna što su u zborniku objavljeni i radovi učenika prošlogodišnjeg drugog razreda PŠ Demerje: Leone Antolović, Vite Miholić, Lane Cvetko,Milana Bijeljića  te Mihaela Ratkovića. To je veliki poticaj za naše male pjesnike da nastave pisati i dalje!

  

Moja malenkost prima zahvalnicu.                          Mira Rajter, Majda i ja.

Linda Padovan


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju